MORINGA LIŚĆ Olejodajna Najzdrowsza herbata 100g
Opis

Moringa olejodajna ( inaczej: drzewo chrzanowe, orzech lekarski, bukwia turecka)
suszony, kruszony liść /Moringa Oleifera/ kraj pochodzenia: Egipt
Moringa to roślina potocznie nazywana "drzewem życia". Przez wielu badaczy moringa uważana jest za najzdrowszym napar na świecie!!!
Pierwotnie Moringa pochodzi z północnych Indii, ale dziś występuje powszechnie w całej Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Ta cudowna roślina jest naładowana wartościami odżywczymi oraz wieloma ważnymi witaminami dla naszego organizmu. Z powodzeniem jest wykorzystywana w medycynie, kosmetyce oraz w kuchni.
Liście moringi zawierają mnóstwo składników odżywczych: m.in. białka, wapnia, beta karotenu, witaminy C, potasu, magnezu, żelaza, cynku, dużo manganu, chromu i boru. Zawiera też witaminę B1, witaminę B2, witaminę B3, witaminę B6, witaminę B7, witaminę D, witaminę K, miedź, kwercetynę, kempferol, beta sitosterol, kwas kawoilochinowy, zeatynę, enzymy, Omega 3, Omega 6, Omega 9.
Moringa jest niezwykłą rośliną nie tylko dlatego, że zawiera cenne składniki odżywcze. Potrafi przetrwać w skrajnej suszy w gorącym subtropikalnym klimacie. Kiedy wszystkie rośliny wokół więdną, ona z uporem rozwija kolejne listki i to w miejscach, gdzie wśród ludności występuje chroniczne niedożywienie.
Liście tej rośliny to wysokowartościowe źródło naturalnego białka, które jest bardzo dobrze przyswajalne, a ponadto zawiera on naturalny błonnik.
Udowodniona jest skuteczność moringi przeciwko nadciśnieniu oraz jej działanie antybakteryjnie. Posiada także właściwości przeciwgrzybicze i antywirusowe. Chroni i wspomaga pracę wątroby. Potrafi także regulować poziom jej enzymów i działa przeciwzapalnie. Moringa jest naturalnym antybiotykiem i działa stymulująco
Moringa jako bomba witaminowa:
- 9 razy więcej białka niż w jogurcie
- 10 razy więcej witaminy A niż w marchewce
- 12 razy więcej witaminy C niż w pomarańczy
- 15 razy więcej potasu niż w bananach
- 17 razy więcej wapnia niż w mleku
- 25 razy więcej żelaza niż w szpinaku.
Porcja liści moringa zawiera % dziennego zapotrzebowania (RDI):
- 22% dziennego zapotrzebowania na witaminę C
- 41% dziennego zapotrzebowania na potas
- 61% dziennego zapotrzebowania na magnez
- 71% dziennego zapotrzebowania na żelazo
- 125% dziennego zapotrzebowania na wapń
- 272% dziennego zapotrzebowania na witaminę A
Ponadto moringa posiada:
- 18 aminokwasów, w tym 9 niezbędnych do życia
- 36 substancji o działaniu przeciwzapalnym
- 46 antyoksydantów
- 92 składniki odżywcze
Sposób użycia
Suszone liście moringi można spożywać:
- kulinarnie - możesz ją dodać do sałatki, smoothie, na kanapkę, do zupy, sosów czy do shake'a.
- jako napar - najbardziej popularnym sposobem jest jej parzenie (wsyp łyżkę/łyżeczkę suszu i zalej szklanką wody o temperaturze mniejszej niż 100 stopni np. 95-90 stopni Celsjusza. Zaparzaj 3-5 minut. Pij regularnie codziennie 1-3 razy dziennie). Po zaparzeniu, napar należy odcedzić od suszu.
Wskazane jest stopniowe wprowadzanie produktu do swojej diety ze względu na silne właściwości i działanie liści moringa.
Osoby z poważnymi schorzeniami powinny konsultować suplementację z lekarzem.
Przeciwwskazania
Produkt nie jest odpowiedni dla kobiet w ciąży, ponieważ może powodować skurcze macicy.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Opakowanie produktu
Nasze opakowania (doypacki) posiadają atest dopuszczający do bezpośredniego kontaktu z żywnością,
-mają bardzo dobra wytrzymałość mechaniczną,
-solidne strunowe zamknięcie wielokrotnego użytku, chroniące produkty przed wpływem czynników zewnętrznych,
-czytelną etykietę zawierająca termin przydatności do spożycia, masę netto produktu i kraj pochodzenia.
Zapraszamy serdecznie do wypróbowania tego pełnego witamin drzewa życia!